Ghidul Incepatorului

 

De la autoturisme, avioane, elicoptere, la barci si iahturi, pana la tancuri,motociclete si  roboti, aproape toate formele de masini in miscare au fost recreate ca modele  radio controlate (R / C). Folosind acelasi procedeu modelele precum avioanele sau elicopterele sau cele nautice sunt create sa fie controlate in acelasi mod. 

Asta explica numarul foarte mare de iubitori ai acestui hoby din intreaga lume, cu o apreciere matura si o intelegere a tehnologiilor implicate.

Acest lucru este, de asemenea, punctul de delimitare intre modelele reale de lucru si asa-numitele jucarii cu telecomanda. Ca si in cazul lor, modelele R / C sunt utilizate pentru distractie, dar mai ales in competitii, ele fiind recunoscute ca facand parte sin sfera sportului international.

De aceea sunt organizate concursuri periodice, locale si internationale, incluzand si Campionatul European si Campionatului Mondial, un mediu adecvat pentru cei care doresc si le face placere sa concureze!


1. Acum pentru ca am intrat in lumea modelismului, primul pas este mult mai usor. Tragem aer in piept, ne relaxam si incepem.


Produsele vin in diferite forme si configuratii, dar mai ales in "kituri"  pentru ca tu sa le asamblezi . Cu toate acestea, o caracteristica comuna in intreaga gama de produse de la modele pentru incepator la modele pentru experti , este ca nu trebuie o tehnologie sau instrumente speciale pentru a le asambla. Chiar si modelele utilizate de catre profesionisti, la cel mai inalt nivel pentru competitii internationale adera la acest principiu.


 

La "kituri" , sistemul de radio comanda necesar este  achizitionat separat. Asa iti poti alege radio comanda pentru modelul tau de la un producator specializat si la ce pret iti este pe plac.  In functie de tipul de kit, poate fi necesare de asemenea, sa achizitionezi: un motor plus echipamente de pornire, combustibil, vopsea, acumulatori etc.

 

 

 

SpeedRC va recomanda produsele Kyosho, ce au o  mare varietate de modele asamblate in fabrica, pentru persoanele care prefera sa se bucure de pilotarea modelului lor, mai mult decat decât sa stea sa il asambleze. 

Produsele variaza de la semi-asamblate si aproape complet asamblate pana la modele complet asamblate si finisate, incluzand chiar si sistemul de control radio, combustibil si baterii, astfel incât sa pilota  modelul imediat.  

Produsele complet asamblate si finisate sunt recomandate pentru incepatori. 


Aproape toate instrumentele necesare pentru a instalarea si asamblarea modelelor pentru incepatori, incluzand si piesele optionale, se gasesc in casa oricui , precum: surubelnita cruce , cuter, sula, clesti si superglue.


Cu toate acestea, o serie de instrumente speciale pot face asamblarea sau ajustare mai usoara si mai rapida.  

Pe masura ce vei folosi instrumente speciale vei avea o satisfactie mult mai mare atunci cand iti asamblezi modelul. 

 In permanenta vei avea la dispotitie, optional, upgrade-uri pentru modelul tau, pentru a atinge performante mai bune. 

Performanta si puterea crescuta a modelului tau iti aduce o satisfactie garantata.  Aceasta este placerea deosebita a modelelor radio comandate.

 

2. Alege-ti stilul de a conduce: Puterea motorului cu gaz (GP) sau puterea motorului electric (GE)

 

A. Motoare alimentate electric

Daca vrei distractie relaxanta si fara complicatii, nimic nu bate modele electrice, care utilizeaza un motor electric (PE = electric alimentat), pentru conducere sau zbor.

Nichel-Cadmiu (Ni-Cd) sau NiMH baterii reincarcabile sunt sursa originala a miscarii. Acest motor electric poate fi pur si simplu pornit, sau oprit.

Modelele PE sunt de asemenea silentioase avand mai putine restrictii legate de locurile unde le puteti conduce. (intr-un mediu sigur).

 

Motoare Electice la Speed RC - click aici

 

Necesar pentru a functiona

 

a. Acumulator


Puterea motorului provine de la un acumulator NiMH sau Ni-Cd. Fiecare model are o tensiune si o capacitatea specificata (indicat de mAh), si ar putea necesita o anumita forma sau marime a acumulatorului.

Un acumulator cu aceeasi tensiune, dar capacitate mai mare va invarti motorul mult mai puternic.

 

 

b. Incarcator acumulatori


Incarcatorul de acumulatorul tip AC se introduce direct in priza, in timp ce tipul de incarcator DC se conecteaza la o baterie de masina sau o sursa care scoate12V.

Incarcatoarele tip DC sunt concepute pentru incarcarea acumulatorilor foarte rapid, reducand timpul de asteptare, plus ca poti incarca de cate ori doresti de la masina oriude ai fi, pe un lac sau in mijlocul unui camp.

Unele incarcatoare sunt destinate numai unui singur tip de acumulator, asa ca alege un incarcator care corespunda specificatiilor acumularilor tai.

 

Acumulatori si Incarcatoare acumulatori la Speed RC - Click aici

 

c. Controler turatie


Controleaza turatia motorului. In functie de performantele controlerului de turatie, pot sa apara diferente de putere si modificare a timpului de functionare.

d. Motor optional


Exista mai multe tipuri de motoare electrice, cu putere si caracteristici diferite.

Alegeti tipul de motor cu caracteristici de performanta ce va satisfac cel mai bine  cerintele modelului dumneavoastra.

 

Controler turatie la Speed RC - Click aici

 

B. Forta si puterea motoarelor cu combustibil

 

Motoare cu combustibil pentru modele, functioneaza pe aceleasi principii ca motoarele mari, dezvolta o putere impresionanta si un zgomot pe masura.

Ca si motoarele mari, motoare cu combustibil pentru modele sunt diferite, fiind disponibile in 2 timpi si in 4 timpi, producand o atmosfera pe care modelele PE nu o pot face.

Motoarele pentru modele (GP = Alimentare cu gaz) folosesc un combustibil pe baza de alcool pentru o ardere mai buna.

Pentru pornirea motorului cu combustibil pentru modele, nu este necesara incalzirea bujiei decat la pornire, astfel incat motorul este usor de pornit si ofera puterea necesara pentru o performanta optima a modelul R / C.

 

Motoare cu combustibil la Speed RC - Click aici

 

Necesar pentru a functiona

 

a. Combustibil

Cand pistonul se ridica si comprima amestecul combustibil si aer in camera de combustie, bujia incandescenta incalzeste combustibilul si de produce ardere.

Repetarea acestui ciclu este caracteristica principala a motorului cu combustie. Bujia incandescente se aprinde automat sub compresie in timpul ciclului, nici un alt mecanism nu mai este necesar pentru a pregatii momentul de aprindere prin scanteie cum regasim la un motor pe benzina de dimensiuni mari.

Combustibil special conceput cu aceste caracteristici.Calitatea combustibilului utilizat are un impact mare asupra puterii motorului.

Combustibil la Speed RC - Click aici

 

b. Bujie incandescenta si incalzitor, cablu cu clesti

Bujiile incandescente sunt o componenta esentiala a motoarelor cu combustie. Pentru cele mai bune rezultate, folositi un bujia incandescenta specificata pentru motorul dumneavoastra.

La pornirea motorului este necesar 1.2V - 1.5V  pentru a incalzi bujia incandescenta. Din acest motiv, reprezinta o necesitate prezenta unei sursa de energie electrica si un cablu cu clesti care se ataseaza atasat la mufa bujiei.

Odata ce bujia este incalzita, se invarte arborele cotit si motorul porneste. Pe cele mai multe modele GP Kyosho, motoarele sunt echipate cu un demaror cu recul, astfel tragand de cablu se actioneaza arborele cotit pentru a porni motorul.

Dupa ce motorul a pornit si turatia motorului este stabila, motorul va continua sa ruleze chiar si atunci cand cablul cu clesti de pe bujia incandescenta este deconectat.

Accesorii pentru motor cu carburant la Speed RC - Click aici

 

 

c. Echipament de inceput pentru motorul termic 

Sticla de combustibil pentru a umple rezervorul, care poate fi de asemenea utilizata pentru a pune combustibil in carburator, o cheie tubulara necesare pentru atasarea sau indepartarea bujiei incandescente si deasemnea pentru blocarea arborelui cotit, sunt ceea ce ai nevoie.

 

 

Unelte si instrumente necesare la Speed RC - Click aici

 

Clasa Motoare

 

Capacitatea motorului

Anumite tipuri de motoare sunt disponibile pentru fiecare categorie de model cum ar fi masini, avioane si elicoptere.

Fiecare model necesita o capacitate cilindrica specifica pentru a respecta specificatiile de optinere a puterii motorului.

Mai jos este o lista de marimi de motoare si capacitatea lor in centimetrii cubi.

 

In Curand mai multe informatii in Ghidul Incepatorilor

Urmeaza:

- Diferenta dintre Radiocomenzile R/C pentru modele si telecomenzile pentru jucarii

- Alegerea locului unde sa iti conduci modelul R/C, alegerea locului potrivit iti dubleaza placerea si satisfactia

- Creste adrenalina si concureaza pe cele mai apropiate circuite din zona ta

- Invata cum sa pilotezi un avion, un elicopter sau o barca cu motor


Daca aveti nelamuriri cereti detalii in magazinul SpeedRC